NieuwsWimperextensions

Herfst, toename in wimperuitval gedurende dit seizoen van het jaar. Wij leggen uit waarom..

Het is alweer herfst in het land en de eerste blaadjes beginnen toch echt van de bomen te vallen. Ook stylistes over de hele wereld zien een toename in wimperuitval gedurende dit seizoen van het jaar. Net zoals dat gebeurt in de lente. Dat betekent ook dat wimperextensions eerder met de natuurlijke haar mee uitvallen. Hoe dat komt leggen we in deze Blog uit.

Om te kunnen begrijpen waarom ieder mens last heeft van haaruitval, eerst een toelichting op het functioneren van de (wimper)haren. De gezichtshuid bevat haarfollikels: kleine fabriekjes die uw haartjes produceren. Haarcellen ontwikkelen zich in deze follikels, ofwel haarzakjes die in het bindweefsel zitten. Elk haar heeft een eigen leven. Haar groeit aan de onderkant. Nieuwe cellen worden onder de huid gemaakt en duwen de oude cellen door de opperhuid. De groei van een haar kan in drie etappes worden verdeeld: de anagene fase, de catagene of overgangsfase en de telogene of rustfase. Die eindigt met het uitstoten van de oude haar door een nieuwe anagene haar, waarna de haarfollikel in de stand-by modus gaat. Na twee tot twaalf maanden wordt deze weer actief en begint de cyclus van voren af aan. Haaruitval is dus heel normaal.

Invloed seizoen op haarverlies

Veelal bevindt 90 tot 95% van de haarfollikels zich gelijktijdig in de groeifase en is de resterende vijf tot tien procent in rust. Dit uit zich in een natuurlijk haarverlies van vijftig tot honderd haren per dag, hetgeen in het voorjaar en de herfst meer kan zijn. Wetenschappers wijzen als een van de oorzaken achter de seizoensgebonden haaruitval naar de zon. Die heeft invloed op de hormonen in het lichaam die het aantal haarfollikels dat zich in rusttoestand bevindt, hoger maken.

Groeiproces wimperharen

Zonlicht

Zo neemt de hoeveelheid oestrogeen in de herfst af. Hoeveel de oestrogenen afnemen, is genetisch bepaald. Daarnaast hebben de haarfollikels in de zomer constant last van sterk direct zonlicht. Dat heeft een langdurig effect, dat zich na zo’n twee tot drie maanden manifesteert in meer haaruitval. En dat is nu net het begin van de herfst.

Ultraviolet licht

Bovendien heeft ultraviolet licht een effect op de activiteit van het mannelijke hormoon testosteron en bevordert het de hoeveelheid vrije elementen die verantwoordelijk zijn voor de haartransitie naar de telogene of rustfase, waarbij de haar uitvalt.

Adviseer gevarieerde voeding

De nummer één oorzaak van haaruitval bij vrouwen onder de vijftig is voeding (bij 30% van de vrouwen). Dat geldt voor hoofd- en wimperhaar. Dat kan komen door een tekort aan vitaminen en mineralen zoals selenium, ijzer en zink. Wimperharen zijn net als onze huid een soort visitekaartje. Wanneer we stress hebben, een tekort aan vitaminen en mineralen, te weinig bewegen of minder gezond eten worden onze haartjes droog en kunnen zelfs uitvallen. Zorg dus voor voldoende vitamine A, C, E en voldoende mineralen. Gevarieerd eten met zowel groenten en fruit, granen en noten, als zuivelproducten en vleeswaren (vitamine A) is het advies.

Bron: Perfect Eyelash